Den stora upplevelsen i att flugfiska i Göteborg

07 oktober 2021 Mikael Barani

editorial

Det har varit en underbart varm sommar för fiske och friluftsliv. Att njuta av soluppgången ute vid en spegelblank sjö – och kanske även solnedgången – medan man sitter och ägnar sig åt flugfiske i Göteborg är något som många av oss har fått tillfälle att njuta av.

Dessutom har man fördelen av att kunna ta sig ett svalkande bad när temperaturen låg och guppade där kring 30-gradersstrecket vissa dagar.

En njutning vid stranden

Idag känns allt det där väldigt avlägset dock. Är det inte så att man är kallbadsentusiast, det har trots allt stora fysiska fördelar att utsätta sig för kyla, håller nog de allra flesta sig till att endast fiska.
Samtidigt är det något speciellt med att kliva ut i den där lätta höstkylan och stå där med en varm kopp kaffe i handen. Att få njuta av skiftningarna av färg i trädkronorna är en underbar upplevelse.

Extra trevligt är det förstås om man är ute och tältar för att verkligen bli en del av upplevelsen. Att kunna somna till ljudet av skogen och sjön för natten är en speciell känsla. Speciellt när det ibland kan bli riktigt livat efter mörkret faller på.

Har man tur får man också kröna denna upplevelse med att få napp. När man väl har fisken i hamn är det smått magiskt att tända en eld och låta firren tillagas över de sprakande lågorna. Plötsligt knyter man an till något tidlöst – något som människan har ägnat sig åt sedan urminnes tid: att leva av det som omgivningarna har att erbjuda.

Det kittlar fantasin att föreställa sig hur många av våra förfäder som har besökt samma fiskevatten och lyckats få fatt i en fisk.

Skillnaden är kanske att medan vi alltid kan gå till affären för att handla vad vi vill hängde våra förfäders överlevnad på fiskelyckan.

Fler nyheter