Försköna hemmet med spröjsade fönster

23 juni 2021 patrick_pettersson

Är du speciellt svag för gammaldags romantik? De där små mysiga trästugorna med en farstukvist. Eller de stora trähusen som påminner om något från Astrid Lindgrens sagor. Idag kan du få ett fullt modernt hus som ändå flörtar med den gammaldags romantiken, för att använda populära ord inom design. Du kan till och med få en romantisk accent på hus med pulpettak och stora glaspartier, om du vill.

Den lilla detaljer som gör att ett hus förskönas och blir mer romantiskt, heter spröjs. De där detaljerna som sätts på ett fönster och som därmed delar in fönstret i mindre rutor, eller linjer. Spröjsade fönster är något som du kan köpa helt färdiga, eller så kan du ordna spröjs i efterhand. Det finns en mängd olika modeller och sätt att få ett fönster som du tycker är vackert, men som samtidigt också är lätt att rengöra och att underhålla.

 

Hur du hänger dina fönster

Inom världen av fönster finns det många olika frågor som du ska fundera på. Vill du ha spröjs så finns de i olika färger och material. Du kan även välja spröjs som är avtagbart eller som sitter fast. Spröjs som sitter utanpå fönstret eller inuti. Men du ska även fundera över frågor som hur du ska hänga ditt fönster. Ska det vara klassiska sidohängda fönster eller vill du ha någon annan typ av hängning?

Idag finns det nästan inga gränser gällande alla sätt som du kan skapa och öppna dina fönster. Men om du ska köpa nya fönster så var gärna noga med att planera för hur du vill använda dina fönster idag och framöver. Och snåla inte på isoleringsvärdet på ditt fönster. Den extra kostnaden för en bättre isolering kommer du snabbt tjäna in genom lägre värmekostnader framöver. Glöm inte heller att satsa på det fönster du tycker är vackrast. 

Fler nyheter