Gör en tydlig rabattkant i trädgården

11 maj 2021 jonas olsson

Att prata om cortenstål med en trädgårdsentusiast, det är som att sträcka fram en godispåse till ett litet barn. Det blir lite vått i ögonen och något längtansfullt kickar in i blicken. Den som inte har en aning om vad cortenstål är undrar mest varför man ska ha rost i trädgården. Varför i hela fridens dar ska man köpa något som rostar så fort? 

Faktum är att cortenstål oftast inte är rostigt när det levereras, utan det är en naturlig stålgrå nyans vid leverans. Efter några veckor börjar processen, och det framträder en orangebrun rostnyans som med åren blir mörkare och mörkare. Det gör att det är lättplacerat till många växter i trädgården, till exempel som en rabattkant. Blommor i olika färger, och andra gröna växter som funkia, blir till en ljuv kombination med cortenstål.

En begränsande kant för rabatten

En rabattkant är bra ur många olika perspektiv, beroende på var man placerar den. Den kan hindra gräsmattan att växa ut i rabatterna, men även att tydligt göra en kant mellan en rabatt och en gång. Det blir behagligt för ögat ,som gärna vill se linjer och skapa ordning och reda i hjärnan. En trädgård kan vara en pedantskött plats där inte maskrosorna har en suck. Det kan också vara ett kreativt kaos där man planterar det man tycker är fint och hoppas att det tar sig.

Att ta över ett hus och någon annans trädgård är alltid svårt. Har man möjlighet så är det bästa att låta trädgården få visa upp sig första året, innan man gräver för mycket. Då kan man se vad man gillar, men kanske blir man förvånad över vad som dyker upp i rabatterna. Att ha en trädgård ska vara ett njutbart nöje som ger glädje tillbaka till ägaren även om det kräver en liten arbetsinsats.

Fler nyheter