Makadam – ett stenläggningsmaterial med en lång och rik historia

31 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Överväg att använda krossad sten

De flesta människor skulle inte tänka en sekund på det stenmaterial som ligger under deras fötter när de går på gatan. Men visste du att den asfaltering du går på har en lång och rik historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden? Det stämmer – det enkla beläggningsmaterial som vi tar för givet idag har en fascinerande historia som är väl värd att berätta. Så utan vidare ska vi ta en titt på makadamens historia!

image

Den tidiga historien om makadam

Makadam är en typ av beläggning som först utvecklades i slutet av 1700-talet av den skotske ingenjören John Loudon McAdam. Den består av ett lager av krossade stenar (eller aggregat) som binds samman med asfalt eller tjära. Stenarna är vanligtvis cirka 3/4 tum stora och placeras i lager ovanpå varandra, där varje lager är något mindre än det underliggande. Denna teknik, som kallas ”graded aggregate”, bidrar till att göra makadamytorna starka och hållbara.

De första makadamvägarna byggdes i Brechin i Skottland 1816 och blev snabbt populära på grund av deras förbättrade dräneringsegenskaper och motståndskraft mot slitage. I mitten av 1800-talet byggdes makadamvägar över hela världen, även i USA, där de användes för att asfaltera många av landets första motorvägar.

I dag används makadam fortfarande i stor utsträckning som beläggningsmaterial, särskilt för vägar och uppfarter med låg trafik. Det används också ofta i områden där man vill ha ett utseende av natursten, till exempel på uteplatser och gångvägar. Om du någonsin har gått på en grusväg eller uppfart är chansen stor att du har gått på makadam!

Makadam är en typ av beläggning som har använts i århundraden. Den utvecklades först i Skottland i slutet av 1700-talet och blev snabbt populär på grund av sin styrka och hållbarhet. I dag används makadam fortfarande i stor utsträckning som beläggningsmaterial för vägar, uppfarter, uteplatser och gångvägar. Så nästa gång du är ute på promenad eller åker bil, tänk på den enkla makadammen under dina fötter – den har en hel historia att berätta! Tack för att du läste!

Fler nyheter