Moderna och energisnåla spröjsade sidohängda fönster

19 november 2021 patrick_pettersson

advertorial

Den mesta av värmen försvinner ut genom dåliga fönster och oisolerade tak. För den som vill sänka sina värmekostnader och få ett behagligare inomhusklimat kan ett fönsterbyte göra susen. Men det är viktigt att man väljer fönster som passar fasaden och inte avviker från stilen på husets originalfönster. Vill man förändra fasaden och byta profil på fönstren måste man först ansöka om bygglov.

Bor man i en lite äldre fastighet med allmoge-känsla passar det ofta bra med spröjsade sidohängda fönster. Det är en riktig klassiker till fönster som används i många sekel i svensk arkitektur och som även är populära vid nyproduktion av hus i gammal stil. Att sidohängda spröjsade fönster än idag används beror kanske på att de är stilrena och vackra. Men också att de går att variera och finns med allt från två spröjsade glas upp till sexton. 

 

image

 

Välj spröjsade fönster med två eller tre isolerglas

Ska man köpa spröjsade sidohängda fönster ska man satsa på fönster tillverkade i gediget trä och inte PVC, eller plast som det egentligen är. Med träfönster får man en helt annan känsla vilken inte går att få med PVC. Spröjsade sidohängda fönster går även att få i vilken kulör som helst och vill man ha helt underhållsfria fönster väljer man att klä dem med färgad aluminium på utsidan. 

Investerar man i nya fönster lönar det sig att betala lite mer för att få fönster av bra kvalitet och med lågt u-värde. Ju lägre u-värde ett fönster har desto mer energisnålt är det. Sidohängda spröjsade fönster finns också med isolerglas och man kan välja mellan två och tre glas. För den som bor långt upp i Sverige där vintern är lång kan det vara en god idé att satsa på treglasfönster. Bor man däremot längre söderut, där det sällan blir riktigt kallt, kan det räcka med två isolerglasfönster.

Fler nyheter