Vilken dag är det Black Friday

29 oktober 2023 Jon Larsson

En omfattande guide till årets mest förmånliga shoppingdag

?

shopping

En övergripande, grundlig översikt över ”vilken dag är det Black Friday”

Black Friday är en årlig shoppinghändelse som äger rum dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving och markerar starten på julhandeln. Ursprungligen infaller Black Friday alltid den fjärde fredagen i november. Detta innebär att dagen kan inträffa någon gång mellan den

e och 29:e november. Under årens lopp har Black Friday dock utvecklats och spridit sig till olika delar av världen, vilket har lett till olika datum för evenemanget i olika länder.

En omfattande presentation av ”vilken dag är det Black Friday”

Idag är Black Friday känd som en av årets största shoppingdagar, där återförsäljare erbjuder stora rabatter och specialerbjudanden till konsumenterna. Evenemanget har blivit allt populärare i Sverige och andra europeiska länder de senaste åren och har blivit ett tillfälle för människor att göra bra affärer inför julen.

I Sverige infaller Black Friday oftast den sista fredagen i november, men det finns även varianter som ”Black Week” eller ”Black Weekend”, där erbjudanden kan sträcka sig över flera dagar. Vissa återförsäljare väljer också att starta sina rabatter redan på torsdagen, även om det inte är den officiella Black Friday.

Kvantitativa mätningar om ”vilken dag är det Black Friday”

Enligt statistik från föregående år har Black Friday blivit en av de mest lukrativa shoppingdagarna för återförsäljare världen över. I USA uppgår försäljningen på Black Friday ofta till miljarder dollar. Fler och fler människor har blivit medvetna om evenemanget och planerar sina inköp för att dra nytta av de stora rabatterna.

I Sverige har Black Friday också blivit populärt och det har visats att försäljningen ökar under denna dag. Enligt en undersökning av Svensk Handel ökade detaljhandelsförsäljningen i Sverige med 7,7 procent under Black Friday 2019 jämfört med året innan.

En diskussion om hur olika ”vilken dag är det Black Friday” skiljer sig från varandra

I olika länder och regioner kan Black Friday se olika ut. Till exempel firas den i Kanada på den första fredagen i oktober medan den i USA alltid infaller på den fjärde fredagen i november. Detta beror ofta på att högtiden Thanksgiving firas vid olika tidpunkter i olika länder. I många europeiska länder, inklusive Sverige, har Black Friday blivit ett fenomen som sprider sig över flera dagar.

En historisk genomgång av för- och nackdelar med olika ”vilken dag är det Black Friday”

För- och nackdelarna med olika Black Friday-datum är inte alltid entydiga. Fördelarna med att hålla evenemanget på den fjärde fredagen i november är att det har blivit ett etablerat datum som konsumenterna förväntar sig och planerar för. Nackdelarna är att det kan vara tämligen nära jul och därmed kan skapa stress för både återförsäljare och konsumenter.

Att förlänga evenemanget till en hel vecka eller helg, som i fallet med ”Black Week” eller ”Black Weekend”, kan ge fördelen att fler personer har möjlighet att utnyttja rabatterna. Det kan dock även innebära att rabatterna sprids ut över längre tid och att det blir svårare för konsumenterna att hitta de mest eftertraktade erbjudandena.

För att summera, vad ”vilken dag är det Black Friday” handlar om är att den officiella dagen för evenemanget varierar beroende på vilket land eller region det gäller. I Sverige är det vanligt att Black Friday infaller den sista fredagen i november, men det kan även förekomma tidigare eller sträcka sig över flera dagar. Oavsett datum är Black Friday ett tillfälle för att fynda och dra nytta av stora rabatter inför julen. Inför videoklipp om Black Friday-tips och trix

.

Slutligen, oavsett hur ”vilken dag det är Black Friday” skiljer sig åt runt om i världen och över olika år, är det viktigt för konsumenter att vara medvetna om de olika möjligheterna och begränsningarna för att kunna planera sina inköp på bästa sätt.

FAQ

Hur har Black Friday påverkat försäljningen i Sverige?

Enligt en undersökning från Svensk Handel ökade detaljhandelsförsäljningen i Sverige med 7,7 procent under Black Friday 2019 jämfört med föregående år.

Vilka typer av Black Friday finns det?

Det finns olika varianter av Black Friday, såsom Black Week eller Black Weekend, där erbjudanden kan finnas under flera dagar. Vissa återförsäljare kan även starta sina rabatter redan på torsdagen.

Vilken dag är Black Friday i Sverige?

I Sverige infaller Black Friday oftast den sista fredagen i november, men det kan även förekomma tidigare eller sträcka sig över flera dagar.

Fler nyheter